Δευτέρα - Παρασκευή8:00-20:00Καλέστε μας694 557 7222

Αιματολογικά προβλήματα κύησης

Αιματολογικά προβλήματα κύησης

Υπάρχουν πολλά αιματολογικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην εγκυμοσύνη. Αυτές περιλαμβάνουν αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, θαλασσαιμία και θρομβοπενία.

Αιματολογικά προβλήματα κύησης

Title:

Description:

Αιματολογικά προβλήματα κύησης

Υπάρχουν πολλά αιματολογικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην εγκυμοσύνη. Αυτές περιλαμβάνουν αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, θαλασσαιμία και θρομβοπενία.

Υπάρχουν πολλά αιματολογικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην εγκυμοσύνη. Αυτά περιλαμβάνουν: αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, θαλασσαιμία , θρομβοπενία και θρομβοφιλία.

Αναιμία

Η αναιμία είναι μια αρκετά συχνή πάθηση των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Λόγω των φυσιολογικών αλλαγών που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη, η αναιμία είναι ακόμη πιο συχνή. Ως αναιμία ορίζεται η χαμηλή συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης. Υπάρχουν πολλές αιτίες αναιμίας στην εγκυμοσύνη. Η πιο κοινή από αυτές είναι η σιδηροπενική αναιμία. Αυτός ο τύπος αναιμίας προκαλείται συχνά από φτωχά αποθέματα σιδήρου πριν από την εγκυμοσύνη (χαμηλή φεριτίνη ορού) ή από οξεία απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας γίνεται με τα συμπληρώματα σιδήρου ή σε βαριές καταστάσεις με ενδοφλέβια έγχυση σιδήρου.

Δρεπανοκυτταρική νόσος

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια διαταραχή που παρατηρείται σε άτομα αφροαμερικανικής καταγωγής κυρίως. Με αυτή τη διαταραχή σχηματίζονται μη φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια σε σχήμα δρεπανιού, λόγω της ύπαρξης της παθολογικής αιμοσφαιρίνης S. Αυτή είναι μια κληρονομική διαταραχή. Τα δρεπανοειδή κύτταρα που παρατηρούνται στη δρεπανοκυτταρική αναιμία συχνά παγιδεύονται σε μικρά αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε έλλειψη ροής αίματος σε διαφορετικά όργανα. Επίσης, αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν πολύ μικρό χρόνο ημιζωής. Οι επιπλοκές ενός ασθενούς με δρεπανοκυτταρική αναιμία περιλαμβάνουν λοιμώξεις, εγκεφαλικά επεισόδια, οστικές βλάβες, νεφρικές βλάβες, πνευμονικές  βλάβες, βλάβες στο σπλήνα κ.λπ. Οι έγκυες γυναίκες με δρεπανοκυτταρική αναιμία έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Θαλασσαιμία

Η θαλασσαιμία είναι ένας τύπος διαταραχής του αίματος που είναι γνωστός ως αιμοσφαιρινοπάθεια. Αυτή η διαταραχή προκύπτει από τη μη φυσιολογική παραγωγή των αλυσίδων που συνθέτουν την αιμοσφαιρίνη: είτε α-αλυσίδων (α-θαλασσαιμία), είτε β-αλυσίδων (β-θαλασσαιμία). Επομένως, οι ασθενείς με θαλασσαιμία δυσκολεύονται να έχουν επαρκή οξυγόνωση του αίματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θαλασσαιμίας. Μερικοί από αυτούς είναι σοβαροί και ακόμη και απειλητικοί για τη ζωή. Αυτά είναι συχνά γενετικής προέλευσης και επηρεάζουν 1 στις 500 γυναίκες. Εάν μια γυναίκα με θαλασσαιμία μείνει έγκυος, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων στη γέννα. Η εγκυμοσύνη της θα παρακολουθείται πολύ στενά.

Θρομβοπενία

Ως θρομβοπενία ορίζεται ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων στο περιφερικό αίμα. Όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων μειωθεί κάτω από 150.000, μια γυναίκα έχει θρομβοπενία. Οι αιμορραγικές διαταραχές είναι οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Το 4% των εγκύων γυναικών είναι γνωστό ότι έχουν θρομβοπενία. Συχνά, αυτό είναι απλώς μια επίδραση της εγκυμοσύνης και δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα (θρομβοπενία της κύησης). Άλλοι ασθενείς μπορεί να έχουν διαταραχές που οδηγούν σε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Ένα από αυτά είναι η ΙΘΠ (ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα).

Η ΙΘΠ είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που εμφανίζεται σε περίπου 1 έως 3 γυναίκες ανά 1.000 εγκυμοσύνες. Με αυτή την κατάσταση μπορεί να υπάρξει διέλευση μητρικών αντισωμάτων στο έμβρυο-μέσω της εμβρυϊκής κυκλοφορίας – με επακόλουθη εμβρυϊκή θρομβοπενία.

Μια άλλη αιτία θρομβοπενίας στην εγκυμοσύνη είναι η προεκλαμψία. Σε μια σοβαρή μορφή προεκλαμψίας, γνωστή ως σύνδρομο HELLP, ο αριθμός των αιμοπεταλίων μπορεί να μειωθεί σοβαρά. Η θεραπεία για τη μητέρα με σύνδρομο HELLP είναι ο επείγων τοκετός.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αιματολογικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.


© 2024 Despoina Kaliontzi, All Rights ReservedPowered By

Digital Agency, Web Design Studio, eSHOP B2B, Athens, London


Copyright by BoldThemes 2018. All rights reserved.